Zijn gluten broodnodig?

Als broodjeszaak, bakker, hotel of restaurant kom je steeds vaker in aanraking met klanten met voedselintoleranties. Een van de bekendste intoleranties is die voor gluten. Bied jij al glutenvrije alternatieven aan? En is glutenvrij ook écht gezonder?

Over gluten in brood-en bakproducten is al veel inkt gevloeid. Maar voor sommige klanten is glutenvrij brood geen keuze. Ze verteren het niet goed en zorgt voor krampen. Of erger. Sommigen lijden aan een auto-immuunziekte. Gluten tasten dan het slijmvlies in de dunne darm aan, wat het moeilijk maakt om voedingsstoffen op te nemen.


Wat zijn gluten en waar zit het allemaal in?
Simpel gezegd zijn gluten eiwitten. Ze komen enkel in plantaardige producten voor. Meestal in broden, pasta’s, gebak en patisserie. En dat is geen verrassing, want gluten zitten in verschillende granen zoals tarwe, rogge, gerst en zelfs spelt.

Wat doen gluten in brood?
Hoe meer gluten je brood bevat, hoe steviger het wordt. Tegelijk zorgen gluten ook voor luchtigheid en elasticiteit. Wanneer je je brood in de oven stopt, houden de gluten de vrijkomende gasbelletjes in het deeg namelijk vast. Daardoor begint je deeg ook te rijzen. Nadat je brood is afgekoeld zorgen de gluten dan weer dat je brood niet inzakt en het zijn vorm behoudt.

Waarvan wordt glutenvrij brood gemaakt?
Wil je ook glutenvrije opties aanbieden? Kijk dan naar gewassen die van nature glutenvrij zijn, zoals boekweit, haver, maïs, gierst of quinoa. Wist je dat je nu zelfs met glutenvrije koekjes kan verwennen? Of je kan nog een stapje verder gaan en ook lactosevrij brood op tafel kan zetten.

Is glutenvrij ook gezonder?
Gluten en de volkoren graanproducten waarin ze verwerkt zitten, zijn deel van een gezond voedingspatroon.  3 volkoren boterhammen per dag verkleint het risico op darmkanker, hart- en vaatziekten. Het is daarom niet aanbevolen om uitsluitend glutenvrij te eten als je dokter dat niet aanbeveelt.
Zorg altijd voor een gezonde mix. Sommige klanten kunnen natuurlijk niet kiezen. Voor hen zijn er deze oven-heerlijke glutenvrije alternatieven.