High Tea

Geen Britse afternoon tea zonder verfijnd fingerfood. Ontdek hoe je met eenvoudige hapjes je namiddag een verfijnde high-class touch kan geven.

Fantasie gestapeld op een étagère: een introductie tot high tea
 
De Britse afternoon tea – of high tea zoals we hem in België en Nederland noemen – spreekt tot de verbeelding. Fluisterend gegiechel van chique dames en heren die voornaam slurpen van een kopje thee, met het pinkje steevast in de lucht. Ondanks wat z’n naam doet vermoeden, speelt niet de thee maar wel de verfijnde fingerfood de hoofdrol bij een geslaagde high tea. Opgemaakt als kleurrijke dotjes deliciousnes bieden de afternoon delights een waaier aan mogelijkheden om, zelfs op een eenvoudige manier, je namiddag een verfijnde, high-class touch te geven.
 
De basis: sandwiches
Een komkommersandwich is haast zo Brits als regen of Wimbledon. Kaarsrecht gesneden plakjes brood zonder korst met daartussen een mix van roomkaas, mayonaise en plakjes komkommer. Ga voor een funky ogende tegenhanger met eiersalade en rol het sneetje tramezzino op i.p.v. het gewoon te stapelen.
 
Met roomkaas kom je bij een high tea een heel eind weg. Zo kan je deze ook combineren met zalm op een mini rose roll: broodjes waar de bloem deels vervangen werd door aardappelvlokken voor een zachtere structuur en yoghurt voor een extra frisse smaak die mooi bij de roomkaas aansluit.
 
De eerste laag: cakes & biscuits
Werk je weg naar boven op de étagère en geniet van de subtiele overgang van frisse sandwiches naar even pure cakes. Denk aan de lichtzure toets van een citroencake met een extra fruitige noot door kleine stukjes citroengelei in het beslag. Ideaal voor een zomerse high tea.
 
Zit het weer niet zo mee, dan wil je misschien liever een warmere smaak. Een appelmuffin met kaneel houdt dan het perfecte midden tussen stevig hapje en zoet toetje. Door de combinatie van verschillende texturen – de zachte muffin, beetgare stukjes appel en crunchy crumble bovenop – blikt deze muffin voorzichtig al een verdiepje hoger naar de fijne patisserie.
 
De kers op de taart: patisserie
De high tea afsluiten, doe je met lekkernijen om duimen en vingers bij af te likken. Zoetigheden die niet alleen heel lekker smaken, maar ook o zo feestelijk ogen. Verwen je klanten met een heerlijke sticky geglazuurde worteltaart. Vier lagen wortelcake verrijkt met amandelen en rozijnen wisselen elkaar af met laagjes vanille-yoghurtcrème met een lekker sinaasappelsmaakje.
 
Naast carrot cake zijn ook bosbessen een klassieker op de Britse étagère. Met een blueberry red velvet cake voldoen je dan ook perfect aan de high tea-vereisten terwijl je cliënteel zich helemaal kan verliezen in drie lagen verrukkelijke red velvet-biscuit met daartussen bosbessenroom in verschillende kleurtinten en bovenop een krokante red velvet-crumble en sappige zwarte bessen. Zet deze winner al maar op het lijstje voor je volgende high tea-namiddag in je zaak!