De Cougnou: Een Belgische Feesttraditie die geschiedenis en zoetheid combineert

Tijdens de feestdagen in België en Noord-Frankrijk is er een gebakje dat niet mag ontbreken op de tafel: de Cougnou, ook bekend als de kerstbrioche. Deze heerlijk zoete lekkernij is een symbool van warmte en samenzijn, en zijn geschiedenis gaat vele eeuwen terug.

De vroege geschiedenis van de Cougnou

De oorsprong van de Cougnou gaat terug tot de negende eeuw. Toen waren het nog kleine, met melk en eieren geknede broodjes die de vorm hadden van een tafelhoek. De naam "cougnou" is afgeleid van het Latijnse "coniada," wat "kleine hoek" betekent. Hoewel de vorm in de loop der tijd is geëvolueerd, herinnert de Cougnou ons nog steeds aan zijn bescheiden oorsprong.

Het gebruik van tarwemeel voor dit brood werd als een luxe beschouwd, vooral in een tijd waarin roggebrood het hoofdvoedsel was. Het brood werd traditioneel tussen Oud en Nieuw gegeten, en het was een teken van de feestelijke sfeer die heerste tijdens de overgang naar het nieuwe jaar.

De vroege geschiedenis van de Cougnou

De unieke vorm van de Cougnou

De Cougnou heeft een kenmerkende vorm, meestal langwerpig met twee vernauwingen, waardoor het lijkt op een ingebakerd kindje Jezus. In sommige regio's wordt het zelfs "un petit Jésus" genoemd. Elders beschouwt men de uiteinden van de brioche als twee hoofden, en dan heeft men het over een "totmanon," "toteman," of "krolleman."
 
De unieke vorm van de Cougnou

De Cougnou in België en Noord-Frankrijk

De Cougnou, soms ook bekend als Cougnole, bladerdeeg, schelp, of brood van Jezus, is een geliefde traktatie die typisch is voor België en Noord-Frankrijk. Het wordt geconsumeerd tijdens de feestelijke periodes van Sint-Niklaas, Kerstmis en Sint-Maarten.

Afhankelijk van de regio wordt aan het deeg parelsuiker, gedroogde druiven of chocoladeschilfers toegevoegd. In België wordt het traditioneel bereid met parelsuiker. Het is een welkome traktatie tijdens de eindejaarsfeesten, vooral met halfgezouten boter bij het ontbijt.

In Frankrijk wordt de Cougnou vaak aan kinderen gegeven op kerstochtend, maar ook op het feest van Sinterklaas. Het wordt vaak geserveerd met een kom warme chocolademelk, wat de feestelijke sfeer verder versterkt.

De Cougnou in België en Noord-Frankrijk

De 2 cougnous van La Lorraine


De Cougnou brengt niet alleen de zoetheid van de feestdagen, maar ook een gevoel van traditie en gezelligheid. Als je deze heerlijke lekkernij wilt ervaren, heeft La Lorraine voor jou de oplossing. La Lorraine heeft 2 cougnous, eentje met chocolade, en eentje met rozijnen. Ze worden al jarenlang lokaal geproduceerd in Wallonië, en worden onthaald als een traditionele, Belgische specialiteit. Deze twee varianten van de Cougnou brengen de authentieke smaak van de feestdagen tot leven en zijn een perfecte aanvulling op je kersttafel. Waar wacht je nog op?

Op zoek naar inspiratie?

Download onze La Lorraine cataloog.