Creatief met de borrelplank

De tijd dat een olijfje of simpel zakje chips volstond als hapje bij een apero, is voorbij. De nieuwe borrelplank spreekt alle smaken van het palet aan: zoet, zout, zuur, bitter en umami.

Le nouvel apéro est arrivé: de borrelplank 2.0
 
Mevrouw olijfje mag stilaan met pensioen. De tijd dat een potje olijven of simpel zakje chips volstond als hapje bij een apero, is voorbij. Geïnspireerd door de Italiaanse aperitivo en het Franse eindeloze tafelen, begint de borrelplank aan een tweede leven. Uitgebreider, gevarieerder en smakelijker dan ooit. Om de mond klaar te maken voor de maaltijd die erop volgt, spreekt de nieuwe borrelplank alle smaken van het palet aan: zoet, zout, zuur, bitter en umami.
 
Zoet
Borrelen en zoet is geen voor de hand liggende combinatie, of toch niet op het eerste gezicht. Gummibeertjes of spekken raden we je inderdaad niet aan; wij houden het liever subtiel met de zachtzoete smaak van gedroogd en vers fruit. Beleg een sneetje Suprême Fruits Confect 500 brood met een kaas met zachte smaak en combineer met partjes verse vijg of bestrijk gewoon met een chutney. De gedroogde stukjes fruit (pruimen, abrikozen en rozijnen) doen de rest.
 
Zout
Ga voor de eenvoudige kracht van brood. Versterkt door het bloemige aroma van rozemarijn, gouden olijfolie en zout. De Focaccia Rosmarino kan gerust de hoofdrol aan: snij de focaccia in reepjes en presenteer met een kommetje kwalitatieve olijfolie. Een verfijnde dip dit bewijst dat echte luxe in de kleine dingen zit.
 
Zuur
Op een druk aperitiefmoment moet het samenstellen van een borrelplank snel kunnen gaan. Onze zure tip is dan ook een echte topper: een dip van hummus met de friszure toets van sumac. Ga voor het uiterste gebruiksgemak voor kant-en-klare hummus en meng er naar smaak enkele snuifjes sumac onder. Werk eventueel af met granaatappelpitjes voor een extra zure toets. Bestrijk op schijfjes Vikingbröd.
 
Bitter
Voor een bittere bite maak je een salsa van stukjes scampi, venkel en verse pompelmoes. Schep de verfrissende salsa op stukjes getoast of krokant gebakken (in de oven) Libanees platbrood. De rode kleur van de bieten in het brood zal speels contrasteren met het oranje van de pompelmoes en de witte venkel. Dit hapje vraagt een klein beetje werk, maar je kan het ruim op voorhand maken. Het zuur uit de pompelmoes zal de stukken scampi zachtjes garen.
 
Umami
De vijfde smaak in het palet en eentje waarover voor leken nog een vlaag van mysterie hangt. Nochtans vind je het in de meest eenvoudige dingen terug: zoals bijvoorbeeld tomaten. Vooral gebakken en gekarameliseerde tomaten hebben een hoog umamigehalte qua smaak. Een focaccia met tomaat combineert de warmte van de broodsmaak met de umami van de gebakken tomaat. Versterk het effect door bovenop wat halfgedroogde of volledig zongedroogde tomaatjes toe te voegen. Hak ze in kleine stukjes en snippers ze over de individuele porties focaccia voor minder gesukkel. Extra obstakels uit de weg ruimen tijdens het borrelen zal geen overbodige luxe blijken. Schol!